Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ако подкрепят дейността му като

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ако подкрепят дейността му като
Коментари Харесай

Лукашенко към беларусите: Ако искате да имате нещо за ядене, правете каквото ви казвам

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че в случай че поддържат активността му като държавен глава, беларусите ще живеят заможно и умерено. Той приказва през днешния ден на заседание за образуване на Общобеларуско национално заседание и промени в изборното законодателство, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Искате ли да минете през неволя - заповядайте. Ваша воля - вървете. Но желаете ли умерено да вземате душ, децата си да изкъпете с топла вода, у дома да ви е топло, да има газ, нефт, да можете нещо да хапнете заран и вечер, да се облечете с топли облекла - в случай че това е, което желаете, може и по този начин. Тогава стискайте зъби - и напред, правете каквото ви споделям ", цитира думи на Лукашенко изданието " СБ. Беларус през днешния ден ".

Президентът напомни, че е упълномощил на шефовете на силовия блок в страната да провеждат специфични срещи с популацията, с цел да разяснят военнополитическата обстановка в Беларус и в чужбина. " Не желая да сте сплашени. Искам просто да бъде информиран народът за всичко това, което става, съвсем 100 на 100 намерено. А след това дано народът взема решение ", добави Лукашенко.

Беларус на процедура е на ръба на фалит, в случай че не и към този момент в подобен. 

Беларус потвърди, че не е в положение да изплаща дълговете си в задгранична валута поради глобите, наложени на страната от Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати. Това съобщи Ройтерс в сряда, цитира Свободна Европа.

През юли Fitch Ratings намали дълготрайния рейтинг на Република Беларус от " CCC " на " C ". Това доведе страната още една стъпка по-близо до банкрута и то преди днешното изказване. 

Два дни по-рано Световната банка заяви, че е трансформирала статута на всички заеми, отпуснати на Беларус от нейното главно кредитно звено, на " необслужвани ". От институцията се позоваха на просрочените заплащания на страната в размер на 68,43 млн. $.

Според известието на банката наранени са всички заеми на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) към или обезпечени от Беларус. В изказването се споделя още, че слагането в статут на " необслужвани " води до пропускане на доходи от към 12,75 млн. $.

Дотук се стигна, откакто в средата на 2020 година Световната банка спря новите заеми за Беларус, а Съединени американски щати и ЕС наложиха санкции върху страната поради нарушавания на човешките права и " насилствената принуда над цивилни жители " след президентските избори същата година. На тях ръководещият към този момент три десетилетия Александър Лукашенко се разгласи за победител, само че Западът не признава резултатите.

След началото на съветската военна инвазия в Украйна Западът наложи нови наказания на Беларус поради помощта на страната за нахлуването на Русия. Те в допълнение ограничиха способността на управляващите в Минск да търгуват с задгранични валути. През март МБВР спря и всички свои стратегии в Беларус.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР